Resepi Kek Tiramisu Sedap dan Mudah

Buat teman teman yang hobi makan kuih, pasti sudah tahu dong bagaimana kelazatan cake tiramisu. Ya, salah satu jenis resipi kek tiramisu ini memang sangat terkenal sekali dan mempunyai banyak peminat. Tidak hanya di negara kita lho, kuih enak dan lazat yang mempunyai tekstur lembut dan rasa manis ini juga sangat terkenal di luar negeri. Tidak hanya untuk cake, salah satu jenis variasi resipi tiramisu yang cukup terkenal adalah resipi tiramisu puding. Tetapi kali ini, saya akan mengajak teman teman dan memberikan penyelesaian sederhan untuk cara membuat resipi kek tiramisu. Sebenarnya ada dua macam jenis resipi kek tiramisu, iaitu resipi tiramisu panggang dan resipi tiramisu kukus. Kali ini kita akan membuat kek tiramisu panggang yang lazat.

Resepi Kek Tiramisu Sedap dan Mudah

Buat teman teman yang belum tahu, resipi cake tiramisu sebenarnya berasal dari negara Itali. Di negara asalnya, kuih ini sangat terkenal sekali dan biasanya di makan sebagai desert selepas hidangan utama. Dengan tekstur yang kuih yang lenbut dengan banyak cream dan rasa kopi yang cukup terasa kuat, resipi tiramisu cake memang sesuai sekali di santap setelah makan besar. Seperti variasi resipi kuih lain, tiramisu panggang dengan cream diatasnya paling pas kalau dimakan dalam keadaan sejuk. Jadi, sebelum menikmati hidangan penutup ini, sebaiknya kuenya dimasukkan terlebih dahulu ke dalam peti sejuk sebelum dimakan supaya cream dan rasa kopi nya lebih terasa.

Tidak seperti di negara asalnya, resipi kek tiramisu di negara kita sudah sedikit beralih fungsi. Tidak hanya sesuai buat desert atau cemilan setelah makan nasi, resipi tiramisu cake juga sering digunakan untuk selingan makan petang sambil minum kopi atau teh sebelum tiba saatnya makan malam. Selain itu, kuih ini juga sesuai sekali buat hidangan di saat kita lagi berbual di cafe atau tempat nongkrong lain. Bahkan untuk kue ulang tahun pun juga berbeza. Tinggal ditambah hiasan hiasan untuk mepercantik dan lilin, kue ulang tahun cantikpun sudah tersedia.

Mungkin teman teman beranggapan bahawa cara membuat resipi kek tiramisu sangatlah sulit. Memandangkan bentuknya yang bagus sekali dan harganya biasanya cukup mahal kalau kita beli masa lagi melepak di cafe, hotel atau restauran. Tetapi sebenarnya, kalau teman teman tahu dengan benar langkah langkan cara membuat tiramisu, sebenarnya cukup mudah lho. Ada tiga macam langkah yang nanti akan kita buat, iaitu membuat cake nya terlebih dahulu, membuat cream tiramisu untuk melapisinya dan me. Oke, untuk lebih jelasnya, silahkan melihat bahan bahan Resep kue tiramisu dan cara sederhana membuatnya di bawah ya.

Bahan bahan Resepi Kek Tiramisu

 • Seperti resipi kuih yang lain, kek tiramisu juga menggunakan tepung yang mempunyai kadar protein sedang.
 • Sediakan tepung halus sebanyak 150 gram. Ayak terlebih dahulu supaya benar benar lembut.
 • Gula pasir putih kurang lebih sebanyak 160 gram. 120 gram digunakan untuk membuat cake nya dan bakinya untuk membuat cream tiramisu nya.
 • Telur ayam ukuran sedang besar sebanyak 6 butir.
 • Emulsifier atau boleh dikenal juga dengan ovalet untuk membantu melembutkan kuih sebanyak kurang lebih sebanyak 2 sudu makan saja.
 • Susu cair kurang lebih sebanyak kurang lebih setengah liter.
 • Marjerin kualiti bagus sebanyak kurang lebih 60 gram. Untuk jenama, sila gunakan jenama kegemaran anda. Dicairkan terlebih dahulu supaya mudah memakainya.
 • Keju cheddar kurang lebih sebanyak 100 gram. Parut keju terlebih dahulu supaya mudah dicampur dengan bahan lain.
 • Krim serbuk sebanyak kurang lebih 250 gram. Boleh dibeli di tolo kuih sekitar rumah. 100 gram untuk membuat vla krimnya dan bakinya untuk melapisi bahagian atas kek (toping).
 • Kopi segera yang diperbuat daripada serbuk kopi kualiti bagus supaya lebih terasa aroma kopinya sebanyak kurang lebih 1 sudu makan dicampur dengan kurang lebih 200 ml air panas dan gula pasir secukupnya. Komposisi kopi dan gula boleh diubah mengikut selera mau terasa kuat kopinya atau tidak.
 • Coklat halus atau serbuk kualiti bagus secukupnya. Taburkan di atas kek supaya ia kelihatan lebih cantik.
 • Tepung maizena kurang lebih sebanyak 40 gram. Beri sedikit air dan campur untuk mengentalkan creamnya nantinya.
 • Air bersih matang sejuk secukupnya (kurang lebih sekitar setengah liter, 200 ml untuk membuat vla krim dan bakinya untuk membuat bahan toppingnya) untuk membuat vla dan membuat topingnya.

Cara Membuat Kek Tiramisu Sedap dan Mudah

 1. Langkah pertama yang perlu kita lakukan adalah membuat cake nya terlebih dahulu.
 2. Ambil satu wadah cukup besar. Masukkan 6 butir telur ayamnya, emulsifer dan gula pasir yang sduah disiapkan. Pukul menggunakan mixer hingga ketiga bahan tersebut tercampur rata dan mengembang sempurna.
 3. Masukkan tepung yang sudah diayak sebelumnya ke dalam adunan di atas. Aduk aduk lagi hingga semua bahan tercampur sempurna.
 4. Masukkan 60 gram marjerin yang sudah dicairkan sebelum ini ke dalam adunan. Aduk aduk lagi hingga semua bahan benar benar tercampur rata.
 5. Sediakan loyang untuk membakar rotinya. Sapu permukaan loyang dengan marjerin supaya tidak melekat dan beri alas kertas roti supaya mudah untuk mengangkatnya.
 6. Tuang adunan kek diatas ke dalam loyang dan masukkan ke dalam oven. Setting sushu oven pada julat 185 – 195 deraat celsius dan panggang kurang lebih sekitar 19-22 minit. Tusukan lidi ke dalam cake untuk mengetahui apakah cake sudah matang atau belum.
 7. Sambil menunggu cake matang, ke lanjut ke langkan kedua iaitu membuat vla krim untuk resipi kek tiramisu.
 8. Ambil satu wadah lagi. Masukkan 100 gram krim serbuk yang sudah dipersiapkan dan campur dengan air sejuk sejuk sebanyak kurang lebih 200 ml. Pukul kedua bahan sehingga benar benar mengembang dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk supaya sejuk.
 9. Ambil satu periuk saiz sedang dan letakkan di atas dapur dengan api kecil sedang. Tuang susu cair yang sudah dipersiapkan dan masukkangula pasirnya. Aduk aduk kedua-dua bahan tersebut sehingga mendidih.
 10. Masukkan keju yang sudah diparut sebelumnya, kemudian aduk aduk lagi hingga benar benar tercampur rata.
 11. Masukkan tepung maizena yang sudah dibubarkan sebelumnya dengan air ke dalam periuk supaya vla krim lebih kental. Aduk aduk lagi hingga mendidih (meletup meletup adonannya). Masukkan sedikit demi sedikit dan campur adunan tepung jagung dan bahan bahan lain di periuk ke dalam krim disebat yang sudah disejukkan di langkah ke dua sambil di pukul pelan pelan sampai tercampur rata. Taburkan dengan sedikit coklat serbuk supaya pandangan cream lebih menarik.
 12. Kita siapkan langkah ke tiga, yaitu menghiasi dan lapisan cake dengan cream tiramisunya. Muat cake yang sudah matang dan sejuk. Potong di tengah dan belah menjadi 2 bahagian sama besar. Ambil satu bahagian cake dan siram bahagian atas cake dengan larutan kopi segera yang sudah dibuat sehingga rata. Tuang vla cream di atasnya sampai semua bahagian terlapisi sempurna. Muat cake yang satu lagi dan letakkan di atasnya. Beri kopi segera lagi di bahagian atasnya. Ambil satu wadah untuk membuat topingnya. Masukkan 150 gram serbuk dan 300 ml air. Pukul kedua bahan tersebut dan menyembur bahan toping di atas lapisan cake yang terakhir. Terakhir taburkan coklat serbuk di bahagian paling atas untuk mencantikkan pandangan.

Selesai sudah cara membuat Tiramisu Enak nya. Sebenarnya, kalau mau lebih cepat, teman teman boleh membeli cake dasarnya terlebih dahulu. Selain cake biasa berbentuk bulat, resipi tiramisu cake juga boleh diaplikasikan ke cake yang lain lho, atau bahkan puding.

Demikian artikel kali ini semoga bermanfaat bagi anda dan keluarga resepi kek tiramisu.

Ide resepi kek:

 • apam susu tanpa telur
 • resepi kek tiramisu azie kitchen
 • resepi kek tiramisu sukatan cawan
 • resepi apam susu cair
 • resepi tiramisu azlita masam manis
 • kek carrot azlina ina
 • cara buat kek biasa
 • resepi tiramisu oreo
 • keluarga azie kitchen terkini
 • resepi kek tiramisu secret recipe
Resepi Kek Tiramisu Sedap dan Mudah | Syatama Ginola | 4.5