Resepi Kek Pelangi Mudah

Resepi Kek Pelangi Mudah – Ada banyak sekali variasi resep bolu yang kita kenal dan beredar di tengah kita. Mulai dari resipi kek bakar ataupun kukus boleh dengan mudah kita ketemukan di sekitar kita. Buat penulis, resepi kek pelangi lah yang menjadi kesukaan penulis. Walaupun sebenarnya kita juga boleh membuat resepi kek pelangi, tetapi menurut saya pribadi sih kurang enak dan kurang enak. Mau resipi kek kukus, kek kukus mekar, kek gulung atau resipi lain tetap nikmat untuk dimakan. Kali ini saya akan mengajak teman teman untuk membuat resipi kek pelangi atau ada juga yang menyebutnya rainbow cake yang warnanya sangat cantik dan teksturnya yang lembut begitu kita gigit.

Seperti juga variasi resipi kek kukus yang lain, cara membuat kek pelangi warna warni ini sangat mudah. Bahan bahan untuk membuat Resipi kek Pelangi ini boleh dibilang juga sangat sedikit dan sederhana. Bahkan untuk remaja putri atau rakan rakan anda yang tidak hobi membuat kuih pun dengan mudah boleh membuat resep bolu pelangi dengan warna yang menarik ini. Tentu saja, walaupun mudah dan sederhana, untuk membuat resep bolu kukus pelangi ini ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan supaya hasil jadi kuihnya nanti lembut teksturnya dan rasanya juga enak.

Resepi Kek Pelangi Mudah

Resepi Kek Pelangi Mudah

Selain rasanya yang cukup manis, tekstur kek pelangi ini juga cukup lembut sehingga digemari oleh banyak orang. Buat sebahagian orang, membuat Resipi kek pelangi yang mempunyai tekstur lembut mungkin agak susah dan sering kali gagal. Memang untuk membuat kuih satu ini boleh dibilang gampang gampang susah. Ada beberapa perkara yang benar benar harus diperhatikan, antara lain komposisi bahan bahan yang digunakannya harus tepat. Pada masa mengukus resepi kek pelangi ini tudung juga harus dialasi dengan kain di bahagian atasnya supaya titisan wap air tidak jatuh lagi ke loyangnya. Selain itu, ketika menggaul adonanannya harus benar benar tercampur dengan rata supaya tidak ada gumpalan gumpalan yang membuat tekstur kuihnya nanti tidak lembut. Untuk lebih jelasnya, silahkan melihat bahan bahan dan cara membuat resipi bolunya di bawah ini.

Bahan bahan Resep Bolu Kukus Pelangi Warna Warni

 • Seperti resep bolu lain, kali ini kita memerlukan tepung gandum berprotein rendah sebanyak 50 gram sahaja. Pilihlah tepung yang berkualiti bagus dan tidak apek. Saring dan ayak tepung terlebih dahulu sebelum digunakan supaya terhindar dari kotoran ataupun gumpalan tepung yang membuat keputusan jadinya nanti jelek.
 • Telur ayam yang masih segar ukuran sedang besar kurang lebih sebanyak 4 butir sahaja. Santan kental yang bagus kurang lebih sebanyak 150 ml saja. Sebaiknya menggunakan santan dari perasan buah kelapa supaya lebih legit, kalau tidak ada boleh juga menggunakan santan segera jenama kegemaran masing masing.
 • Cake emulsifer yang bagus kurang lebih sebanyak satu sudu kecil sahaja. Jangan terlalu banyak supaya rasanya
  tidak berubah.
 • Gula pasir putih untuk memberikan rasa manis kurang lebih sebanyak 150 gram – 160 gram sahaja. Boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing masing.
 • Pewarna makanan kualitas bagus yang selamat untuk masing masing warna kurang lebih sebanyak satu sudu kecil atau sudu teh sahaja. Untuk pilihan warna, jumlah warna dan jenama mengikut selera masing masing. Vanila serbuk atau esense kalau suka (tidak wajib, boleh dihilangkan tergantung selera).
 • Kertas roti untuk mengalasi loyangnya supaya mudah saat dikeluarkan dari loyangnya.

Cara Membuat Kue Bolu Kukus Pelangi Ceria

 1. Langkah pertama adalah membuat adonanannya. Ambil satu wadah ukuran sedang dan masukkan gula pasir, cake emulsifer dan 4 butir telur ayamnya.
 2. Pukul ketiga bahan tersebut dengan mixer kelajuan tinggi sehingga benar benar tercampur sempurna, berwarna putih dan mengembang.
 3. Kecilkan mixer sehingga kelajuan paling rendah lalu masukkan tepung terigu protein rendah nya sedikit demi sedikit sambil terus dikacau dan kacau menggunakan mixer kelajuan rendah hingga tercampur sempurna.
 4. Masukkan santan kentalnya sedikit demi sedikit sambil tetap dikacau menggunakan mixer kelajuan rendah sehingga sebati dengan adunan lain. Pastikan adunan sebati dan tidak ada adunan yang menggumpal lalu matikan mixernya.
 5. Siapkan panci buat mengukusnya dan panaskan hingga airnya mendidih.
 6. Ambil dua bekas lagi yang ukurannya lebih kecil (atau lebih, bergantung berapa warna yang akan digunakan). Bagi adunan Bolu kukus pelangi diatas menjadi tiga bahagian sama rata.
 7. Muat pewarna makanan yang sudah disiapkan sebelumnya lalu tuang di masing masing adunan. Aduk aduk tiap adunan dengan spatula hingga benar benar rata dan sebati sempurna.
 8. Ambil loyang yang akan digunakan dan beri alas kertas roti dibahagian dan merebak dengan sedikit marjerin supaya kuih tidak melekat saat sudah matang dan mahu diangkat nantinya.
 9. Masukkan adunan pertama ke dalam loyang untuk lapisan dasar dan kukus kurang lebih selama 15 minit sahaja.
 10. Jangan lupa lapisi tutup periuk pengukusnya dengan kain tuala supaya wap airnya tidak jatuh ke dalam adunan.
 11. Selepas 15 minit, angkat dan tuang adunan warna kedua lalu kukus lagi. Ulangi hingga adunan ketiga.
 12. Setelah semua adunan sudah masuk loyang, masak dan kukus kuih bolunya lagi sehingga benar benar matang dan tanak (kurang lebih sekitar 25 menitan).

Resepi Kek Pelangi Mudah

Ternyata cara membuat kek Pelangi atau Rainbow Cake diatas cukup mudah bukan. Bahan bahan yang diperlukan Resipi kek Pelangi pun cukup sedikit dan dengan mudah boleh kita peroleh di kedai runcit atau mini market sekitar rumah. Yang perlu diingat dalam proses pengukusannya jangan sering dibuka penutupnya supaya hasil jadinya lembut dan tidak bantet. Selain disajikan saat ada acara pertemuan di rumah, bolu pelangi ini enak juga buat jajanan sehari hari atau bekal buat ke sekolah atau ke pejabat.

Silahkan baca artikel lainnya tentang Resepi & Cara Buat Kek Batik Lembut.

Ide resepi kek:

 • kek cheese kukus paling mudah
 • kek cheese kukus sukatan cawan
 • resepi nona manis azlina ina
 • kek pelangi bakar sukatan cawan
 • kek horlick kukus sukatan cawan
 • Resepi kek lapis kukus sukatan cawan
 • kek nestum sukatan cawan
 • kek kukus buah chef liza
 • kek kukus mudah sukatan cawan
 • resepi kek minyak kukus warna warni
Resepi Kek Pelangi Mudah | Syatama Ginola | 4.5