Resepi Kek Butter Sukatan Cawan

Resepi Kek Butter – Assalamualaikum. Memberikan apa-apa jenis kek garenti saya tidak akan menolak. Yang pasti, saya mengalu-alukan kek tu je tu mati cepat di dalam mulut! Aku senang makan kek butter sukatan cawan. Seperti pada titik kritikal yang dikenali sebagai hantu atau roh sehingga kek dalam keluarga!

Resepi Kek Butter Sukatan Cawan

Resepi Kek Butter Sukatan Cawan

Hari ini saya ingin berkongsi resepi kek butter sukatan cawan yang sangat mudah dan garenti jadi! Jangan risau jika topik itu tidak terbakar berbakat – luas ahkak ni! Hanya ikut resepi kek butter lembab sukatan cawan ini. Pemula tidak pernah yang dilakukan ini sebelum apa-apa kek boleh cuba resipi ini sangat gembira. Saya juga sebenarnya masih bergelut dan tidak sangat cekap untuk kek. Saya hanya tahu bahawa kek mudah-mudah je. Jenis-jenis pendahuluan tu ‘kek butter pelangi sukatan cawan’ berhampiran kaunter kedai. Sesungguhnya, ia adalah perlu untuk membeli!

Resepi Kek Mentega Sukatan Cawan

Bahan-bahan resepi kek butter cheese sukatan cawan:

 • 225 gram mentega (biasanya saya belanjakan untuk sekeping tu 250 gram mentega)
 • 1/2 cawan gula
 • telur 5
 • 3/4 cawan susu pekat manis
 • 1/2 cawan susu segar
 • 200 gram tepung gandum atau tepung sendiri mengumpul
  – Yang guna tepung gandum Tambah 1 sudu kecil serbuk penaik
 • 1/4 sudu teh garam
  – Tidak perlu masukkan jika masin mentega
 • 1/2 sudu teh ekstrak vanila

Cara Buat Kek Butter Sukatan Cawan

 1. Mula-mula, Panaskan ketuhar pada 160 C selama 15 minit. Manakala, dengan cara itu, gris hidangan penaik dengan mentega dan Setkan diketepikan terlebih dahulu. Ayakkan tepung, serbuk penaik dan garam beberapa kali supaya kek yang licin dan gebu.
 2. Pukul mentega dan gula sehingga Kembang dan putih. Selepas itu masukkan telur, satu-satu dan mengalahkan sehingga semua bahan-bahan akan sebati. Masukkan vanilla dan pukul lagi. Kemudian masukkan tepung sedikit agak… makan kurang susu pekat dengan susu segar. Kacau sehingga benar-benar diadun.
 3. Masukkan adunan kek ke dalam pan yang disediakan dan Bakar di dalam ketuhar selama 40-45 minit pada suhu 160 celcius.
 4. Kek Butter sedap siap dihidangkan!

Demikian artikel tentang kek butter bakar sukatan cawan, semoga bermanfaat bagi Bonda yang saat ini sedang mencari-cari maklumat tentang resepi kek butter bakar sukatan cawan serta resepi kek butter mudah sukatan cawan. Semoga bermanfaat! Sekian dan terimakasih.

Resepi Kek Butter Sukatan Cawan | Syatama Ginola | 4.5