Resepi & Cara Buat Kek Batik Lembut

Artikel kali ini bagaimana cara membuat Resipi kek batik lembut. kek batik lembut ini boleh di bilang kek yang sangat unik dan menarik dan tentunya boleh menambah daya tarik tersendiri. sepertinya membuat kek batik lembut ini agak sedikit sukar kerana memerlukan kreativiti yang harus dituangkan dalam mencipta motif menyerupai batik tersebut.

resepi-cara-buat-kek-batik-lembut

sebenarnya tidak begitu sukar walaupun kek yang akan dibuat mempunyai corak batik atau bentuk kek lain seperti kek pisang dan kek pelangi yang mana juga sudah dibahas sebelumnya. Bagi yang suka membuat kuih jenis kek tentu berminat ingin membuat kek bermotif batik kerana jika dilihat sekilas kek ini seperti lembaran kain batik yang digulung. Jika anda ingin tahu bagaimana cara membuat Resipi kek batik lembut, sila semak resipi dibawah ini, dijamin anda pasti akan dapat membuatnya.

Pertama siapkan bahan, diantaranya;

 • 50 gram tepung terigu
 • 15 gram tepung maizena
 • 75 gram marjerin yang sudah dicairkan
 • 10 gram susu bubuk
 • 30 gram meses coklat
 • 100 gram gula pasir
 • 3 butir putih telur dan 8 kuning telur
 • 1 sudu teh pes coklat
 • 1 sudu teh emulsifier
 • Selai strawberry secukupnya, untuk olesan saja, boleh jem lain tergantung selera.

Setelah bahan sudah siap semuanya, sekarang tinggal proses membuatnya, simak dibawah ini dengan teliti. Berikut ini adalah cara buat kek batik lembut :

 1. Pertama siapkan loyang berukuran lebar 25 × 25 cm kemudian beri alas kertas khusus merebak dengan margarine. Sila panaskan oven dengan suhu 190 ° C.
  Pukul telur, gula, emulsifier hingga memutih dan mengental, selepas itu masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan susu bubuk, aduk perlahan hingga merata.
 2. Kedua masukkan marjerin cair yang sudah dicairkan tadi dan kacau lagi hingga merata. Ambil kira-kira 100 gram adunan campur dengan pes coklat aduk rata kemudian masukkan ke dalam plastik kon lalu ketepikan dulu. Campur adunan putih dengan meses coklat aduk rata.
 3. Ketiga sila tuang adunan putih ke dalam loyang lalu menyembur adunan coklat ke permukaannnya sambil membuat corak batiknya, didalam tahap ini memerlukan kreativiti untuk membuat motif kain batiknya, terserah mengambil contoh batik dari mana saja sesuai selera.
 4. Setelah motif batik yang kita inginkan sudah selesai, masukkan ke dalam oven selama 20 minit. Jika sudah matang siamkan terlebih dahulu selama 5 minit, balik diatas kertas roti diamkan lagi sampai hangat lalu sapukan permukaan dengan jem dan gulung. Biarkan selama 30 minit baru dipotong sesuai selera anda.

Daya tarik resipi kek batik lembut ini akan menggugah selera anda ketika melihatnya, ditambah aromanya yang begitu harum makin menambah anda ingin mencicipiinya, anda boleh menambah pelbagai rasa di motof batiknya, sehingga anda dan keluarga tidak akan bosan menikmati kek jenis ini.

Kita sering melihat resipi kek batik lembut ini, namun kita hanya melihtanya dengan satu rasa, oleh kerana itu kreativiti anda di tuntut ketika membuat kek ini. hidangkan bersama susu hangat, juice sejuk ketika siang hari, menambah cita rasa dari kek ini begitu terasa.

Selain mencoba kek batik lembut, anda juga bisa mencoba resepi kek batik lainnya.

Nah, demikian artikel kali ini mengenai resipi kek batik lembut, semoga bermanfaat bagi anda dan selamat mencuba resepi kek batik lembut.

Resepi & Cara Buat Kek Batik Lembut | Syatama Ginola | 4.5